ENDOPED international congress

Dear friends and colleagues,

……………..

În numele Comitetului de Organizare, am deosebita plăcere şi onoare de a Vă invita la Primul Congres National de Diabet, Nutritie si Endocrinologie Pediatrică – cu participare internaţională „ENDOPED” ce va avea loc la Timişoara în perioada 14 – 17 Mai 2014.

Situată la mai puţin de 700 km distanţă de 13 capitale europene, Timişoara de astăzi are în spate o istorie plină de evenimente marcante.

Timişoara este în acelaşi timp şi un oraş al premierelor, istoricii de azi numărând aproape 1000 de premiere: primul oraş din Imperiul Habsburgic, care introduce lămpi de petrol şi seu pentru iluminatul public (anul 1760), primul oraş de pe continentul european cu străzile iluminate electric (anul 1884), singurul oraş european cu trei teatre de stat în 3 limbii (română, maghiară şi germană) ce îşi desfăşoară activitatea în aceeaşi clădire ridicată în stil renascentist după planurile arhitecţilor vienezi Fellner şi Hellmer între anii 1872-1875.

Şi în domeniul medical, sunt înregistrate multe premiere, dintre care amintim: în 1819, pentru prima dată în Europa Centrală, la Timişoara, se administrează vaccinul antivariolic, prima staţie de ambulanţă de pe teritoriul actual al ţării noastre (1887), prima fertilizare in vitro (1995), prima operaţie pe inimă cu laser din România (2001).

Înfiinţată încă din 1974 ca secţie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, Clinica II Pediatrie „Bega” funcţionează într-o aripă a vechiul aşezământ al fostului Spital „Bega”. În timp clinica a avut performanţe deosebite în activitatea pediatrică.

Aflată în stadii incipiente în ţara noastră, endocrinologia pediatrică necesită pentru organizarea ei eforturi deosebite din partea tuturor celor implicaţi în rezolvarea patologiei endocrine a pacienţilor din grupa de vârstă pediatrică, fie endocrinologi, fie pediatrii fie colegi din alte specialităţi. Începând cu anul 2010, simpozioanele „ENDOPED”, pe care le organizăm anual, s-au dovedit a fi evenimente speciale, incitante prin subiectele abordate şi lectorii externi invitaţi.

Temele celui de al 5-lea Simpozion „ENDOPED” ce vor fi dezbătute în sesiuni plenare, comunicări orale sau prezentări de caz vor fi cu siguranţă cel puţin la nivelul celor din anii precedenţi.

Prezenţa lectorilor de peste hotare reprezintă, ca în fiecare an, garanţia unui nivel ştiinţific ridicat ce va asigura succesul dorit şi pentru „ENDOPED” 2014.

Vă aşteptăm cu drag la Timişoara cu ocazia Primului Congres National al Societatăă Române de Diabet Nutritie si Endocrinologie Pediatrică „ENDOPED”.

Conf. univ. Dr. Iulian Velea
Preşedinte Societate ENDOPED